מהי סכמה-תרפיה?סכמה-תרפיה זו גישה טיפולית אינטגרטיבית שמשלבת בין טיפול התנהגותי-קוגניטיבי, גישות פסיכו-דינמיות וכלים חווייתיים עוצמתיים הלקוחים מדמיון מודרך וגישות נוספות. הגישה פותחה ע"י דר' ג'פרי יאנג בעקבות התוצאות בקליניקה שהראו כי לחלק מהמטופלים טיפול התנהגותי-קוגניטיבי לא נתן מענה מספק והיה צורך במשהו אחר או נוסף. סכמה-תרפיה מתאפיינת בתכונת השכל-הישר של טיפול התנהגותי-קוגניטיבי לצד העומק של הגישות הפסיכו-דינמיות ומגלה עמדה בעלת חמלה ואנושיות בלתי רגילים, בהשוואה לגישות אחרות, בכך שיותר מנרמלת מאשר תופסת כמחלה את ההפרעות הנפשיות השונות.
מהם צרכים רגשיים ראשוניים?
ההנחה הבסיסית של סכמה-תרפיה היא שלאנשים יש צרכים רגשיים בסיסיים ואוניברסליים, כמו הצורך בקשר בטוח, מקבל ומכיל, הצורך להרגיש מוערך ולחוש מסוגלות, הצורך לבטא באופן חופשי צרכים ורגשות, הצורך ליהנות, הצורך בגבולות מציאותיים ושליטה עצמית. זוהי הנחה התפתחותית ועיקרה הוא שסיפוק צרכים רגשיים ראשוניים אלו הכרחי לבנייה ושימור של בריאות נפשית. האנשים נבדלים בטמפרמנט המולד שלהם, והדינאמיקה בין התכונות המולדות של הילד לבין המידה בה הסביבה המוקדמת מכוונת ומותאמת לצרכיו הייחודיים, מכרעת להתפתחותו התקינה.
מהן סכמות מוקדמות לא אדפטיביות?
כאשר הצרכים הראשוניים אינם מקבלים מענה הולם, האדם מפתח מעין תבניות פנימיות המכילות זיכרונות, רגשות, מחשבות ותחושות גוף, הנקראות "סכמות מוקדמות לא אדפטיביות". הצורך ביציבות הוא חיוני להישרדות במיוחד בגילאים צעירים. לכן, הסכמות, כמו עדשות כלפי העולם, הופכות אותו לניתן לניבוי, גם אם באופן שלילי, ועוזרות לצמצם את הסבל. לפחות בהתחלה, דפוסי התמודדות אלו נדמים כנחוצים ומועילים, אבל עם השנים הם מקשים ולעיתים ממש מחבלים ביכולתו של האדם לספק את הצרכים הראשוניים. הסכמות מבליטות את האירועים בחיים שתואמים את התבניות השליליות ומשאירות מחוץ למודעות אירועים שלא תואמים אותן ובכך משמרות ומשחזרות את השיעורים הקשים והכואבים שנחרטו בנו בילדות.
למשל, ילדה שבשנות ילדותה והתבגרותה אביה היה לא זמין רגשית ומאד ביקורתי כלפיה, סביר להניח שצרכים ראשוניים כמו הצורך בתשומת לב, חום וקבלה, תחושת ביטחון והערכה לא קיבלו מענה או קיבלו מענה חלקי בלבד. ילדה זו די מוקדם עשויה להרגיש לא ראויה לקבל אהבה ויחס חם מאנשים, לחוש שהיא לא מספיק טובה ומוצלחת. כדי להתמודד עם תחושות אלה היא תגבש סכמות של חוסר אמון בתמיכה רגשית מספקת מהסביבה וביכולת של הסביבה להיות מיטיבה עבורה. היא עשויה לתפוס את עצמה כפגומה ולא ניתנת לאהבה. בתקופת הילדות אותן סכמות, תבניות רגשיות וקוגניטיביות שליליות, ודרכי התמודדותה איתן יעזרו לה, כי ירחיקו אותה מהחוויה הכואבת של אב לא זמין וביקורתי ואכזבות חוזרות ונשנות. אבל בהמשך, כשתגדל ותחיה חיים עצמאים, סכמות אלה, שיהפכו לחלק מאישיותה, יגרמו לכך שהיא תשחזר את החסך שלה ביחס חם, אוהב ומכבד. שוב ושוב, תחבל ביכולתה לסמוך על אחרים ולמצוא מערכות יחסים בהן יעניקו לה אהבה ויעריכו אותה.
מהם Modes או "מצבי-עצמי" שונים?
אחד מהמושגים המרכזיים של סכמה-תרפיה הוא מושג ה-Mode, או "מצב-עצמי". בגישה זו קיימת הנחה שבאדם יש חלקים שונים: יש צד בוגר - אוהב, מכיל, מתפקד ואחראי, יש צדדים מוקדמים מהילדות - שמח ויצירתי, כועס או פגיע, יש הפנמה של קולות הוריים שהאדם ספג לאורך ילדותו, יש מצבי-עצמי שונים של דרכי התמודדות עם הפגיעות או הכעס. מצבי-העצמי האלה נמצאים באיזושהי דינאמיקה פנימית מתמדת - לעיתים האדם הוא נוקשה, ביקורתי ומאשים, בצורה שמהדהדת את היחס ההורי שקיבל בעבר, לפעמים מתעוררים לחיים צדדים חלשים, פגיעים וחסרי-אונים הזקוקים להגנה ולהזנה, לפעמים משתלט הצד הנמנע או המנתק שלא מוכן להרגיש את הכאב והפגיעות, ולפעמים יהיה האדם עם כוחות יציבים ובוגרים, עם יכולת חמלה והכלה.
|
מהו מנגנון השינוי בסכמה-תרפיה?
בהתחלה המיקוד בטיפול הוא בגילוי הצרכים הראשוניים. זהו מעין מסע חוויתי אחורה בזמן, לאותם רגעים קטנים, אך גדולים, שבהם נחרטו הפגיעות הראשוניות ונוצרו הסכמות המוקדמות. בשלב הראשון מזהים ומתבוננים בעדינות על אותם קולות ומסרים של הדמויות המטפלות והמחנכות שמועברים לילד. לאט לאט, בעזרת הכלים של עבודה בדמיון, מעוררים לחיים - בזמן-אמת - את אותן חוויות קשות מהילדות, ובעצם מתערבים באופן אקטיבי באותה סיטואציה מדומיינת כדי לתת מקום לאותו ילד פגיע להכיר ולדרוש מענה לאותם צרכים בסיסיים. מה שקורה הוא שבהדרגה המטופל לומד להיות הורה מיטיב עבור אותו ילד פגיע ונזקק שבתוכו. לומד לחזק את החלקים הבוגרים, האחראיים והמזינים, שיהוו מעין אלטרנטיבה חזקה ויציבה כנגד הקולות השליליים שהופנמו.
המטפל מגלה הרבה אמפתיה כלפי המטופל והסיבות שהובילו להתפתחות הסכמות ומצבי-העצמי הלא-אדפטיביים וגם לרגשותיו וכאבו של המטופל בהווה. באותה העת, מעמת המטפל את המטופל עם המציאות ועם ההשלכות של מצבי-עצמי אלה. המטפל מצביע על האופנים בהם הצדדים הלא אדפטיביים אינם מועילים עוד למטופל בהווה. מטרות הטיפול הן לזהות ולהכיר במצבי-העצמי השונים, לתת מענה לאותם צדדים שהם פחות אדפטיביים, שמקורם בצרכים הראשוניים שלא נענו, ולראות כיצד לשפר את התקשורת הפנימית בין הצדדים השונים. ככל שתגדל היכולת להכיל את החלקים הפגיעים, כך יהיה פחות צורך בקולות ודרכי ההתמודדות הפחות אדפטיביים ויתפנה מרחב רב יותר לצדדים של שמחה, יצירתיות וחיוניות.
כיצד מתנהל הטיפול?
עמדת המטפל בסכמה-תרפיה היא מאד בגובה העיניים. זה צמח מהמסורת התנהגותית-קוגניטיבית של העברת ידע טיפולי למטופל במטרה לעבוד עם שפה והבנה משותפת של התהליך. הדבר בא לידי ביטוי גם בבנייה משותפת של המטרות הטיפוליות ובהמשך התהליך, בתקשורת פתוחה ומאוד קרובה של המטפל עם המטופל.
מימד נוסף של הקשר הטיפולי בא לידי ביטוי במאמצי המטפל ליצור חוויה רגשית ובין-אישית מתקנת. המחשבה היא שהמטפל צריך לאפשר תיקון ומענה רגשי עבור אותם חלקים פגועים וכואבים של המטופל, והוא עושה זאת על ידי עמדה הורית, מזינה ואמפטית, אך כזו שמודעת כל העת למוגבלות ולחלקיות שלה - מטבע היותה בתוך מסגרת ברורה של הקשר הטיפולי.
הטיפול בסכמה תרפיה הוא טיפול ממוקד. משך הטיפול אינדיבידואלי ויכול לנוע בין מספר חודשים לשנתיים-שלוש. הפגישות נערכות בין פעם לפעמיים בשבוע ונמשכות 60 דקות.
למי מתאים הטיפול?
סכמה תרפיה הינה שיטת טיפול חדשנית וייחודית. זו גישה ממוקדת ובעלת השפעה קלינית רבה, המתאימה לכל קשת הפרעות האישיות וכן לקשיים רגשיים תוך ובין-אישיים מתמשכים. ההנחה שלכולנו, במידת חומרה ונוקשות שונים, יש סכמות, דרכי ההתמודדות איתן ומצבי-עצמי שונים, מקנה לגישה יחס של אמפטיה וכבוד למצבים נפשיים קשים ומורכבים ביותר. בשנים האחרונות זכתה הגישה לתיקוף מחקרי מרשים בכל הנוגע ליעילותה הרבה בטיפול בהפרעות אישיות קשות. מחקרים חדשים מצביעים על יעילותה של הגישה עם אנשים הסובלים מדיכאון כרוני, עם מטופלים אנטי-סוציאליים, ועם אלו הסובלים מפוסט-טראומה. כמו כן, משתמשים בסכמה-תרפיה בטיפול זוגי ובטיפול קבוצתי.
ביבליוגרפיה
Young, J. E., Klosko, J. S., & Weishaar, M. (2003). Schema therapy: A practitioner's guide. New York: Guilford.
Rafaeli, E., Bernstein, D. P. & Young, J. (2011). Schema therapy: Distinctive features. New York: Routledge.
|