הצורך בקשר
אחד הצרכים הבסיסיים של האדם, הוא הצורך בקשר. אנחנו זקוקים למערכות יחסים בחיינו ולקשר זוגי בפרט. מחקרים רבים מראים כיצד המחסור בתשומת לב וחום אנושי משפיע לרעה על תינוקות ואף על התפתחותם השכלית. הנתונים הסטטיסטיים מעידים על כך שאנשים החיים בגפם לאורך זמן רב נוטים לסבול מדיכאונות, פגיעים יותר למחלות, תוחלת החיים שלהם קצרה יותר, יעילותם במקומות עבודה פחותה ועוד...
אנו כמהים לאחדות גופנית, רגשית ורוחנית עם אדם אחר ומציאת שותף לחיים הוא אחד המניעים המרכזיים בחיינו. אולם כמה זוגות יש, שאחרי מספר שנים של חיים משותפים, מקיימים ביניהם יחסים מלאי אהבה, ריגוש, הבנה וכבוד הדדי? עבור אנשים רבים הזוגיות, במקום להעניק כוחות ושמחת חיים, מהווה מקור של אכזבה וכאב. למרות הכמיהה שלנו להרמוניה ואושר, איננו יודעים כיצד לבטא את מה שאנחנו מרגישים או לבקש את מה שאנחנו זקוקים באופן שהאחר יוכל לשמוע וישמח להעניק לנו את זה. לעתים אנחנו לא מאמינים שהצורך ליחד, לאהבה, שיתוף והבנה יקבל מענה ולא מעיזים לבקש.
כשאחד מבני הזוג לא נמצא שם עבור האחר באופן שהאחר זקוק לו, הדבר מעורר חרדה קיומית בסיסית של האדם לצורך שלו בקשר. כשאין אפשרות לבטא את הצורך או החרדה, לעתים אנחנו נפגעים ומתרחקים, או כועסים, מאשימים ומנסים לאלץ את האחר לספק את הצורך. בטיפול, ההבנה כי לרוב, ההתנהגויות הפוגעות בין בני הזוג, באופן מפתיע נועדו דווקא לשמר את הקרבה והקשר ביניהם, מאפשרת ליצור מרחב רגשי חדש.
מה קורה בטיפול
טיפול זוגי ממוקד-רגש היא שיטה פורצת דרך, ממוקדת וקצרת-מועד לטיפול זוגי, המשלבת בין טיפול ממוקד רגש, תיאוריית ההתקשרות וגישה המערכתית לטיפול זוגי. השיטה מתווה דרך להבנת קשרי אהבה ומאפשרת להבין את דפוסי הקשר הכובלים והמחבלים שמביאים את בני הזוג לפנות לעזרה. החיבור עם המטפל וברית טיפולית טובה חשובים מאד כדי שבטיפול יוכלו בני הזוג להרגיש מוגנים ולחקור את הרגשות והצרכים שלהם.
ההתמקדות ברגשות, בביטוי ושיתוף של הצרכים הבסיסיים שלנו באהבה, קבלה וביטחון מאפשרת לבני הזוג להיחלץ ממעגל הרסני של פגיעה הדדית אל תוך תהליך התקרבות ויצירת אינטימיות. המטפל מנחה את הזוג להתבונן על דפוסי ההתנהגות הפוגעים בקשר ולזהות את הרגשות הפגיעים של עצמם והאחד של השני שמניעים התנהגות זו. בפגישות בני הזוג לומדים לבטא ולהפנות זה אל זה את הצרכים הרגשיים שלהם וקיימת עבודה מתמדת על בניית יכולת זו. בתהליך זה בני הזוג מתחילים להתבונן אחרת על הדינמיקה ביניהם וגם לנוע בתוכה באופן שונה.
|
המטרה היא ללמוד לזהות ולבטא את הכמיהה העמוקה לקשר, שלרוב קיימת, אך לעיתים מוסתרת תחת מעטה של הגנות וכעסים. ההתקשרות הבטוחה באה לידי ביטוי בזוגיות בתחושה של מקום רגשי בטוח ובאמונתו של האדם שבן או בת הזוג נמצא/ת שם בשבילו. בטיפול זוגי השאיפה היא ששני בני הזוג יאמצו עד כמה שניתן התקשרות מסוג זה. ברגע שמושגת תקשורת המאפיינת התקשרות בטוחה, בה בני הזוג יכולים לבטא את צורכיהם, מתרחבות ומתבססות יכולות ההתמודדות שלהם בפתרון קונפליקטים.
לאור כוחה המוכח של הגישה ליצור שינוי משמעותי ויציב לאורך זמן, היא זוכה להצלחה רבה ברחבי העולם, מצויה בחוד החנית של הטיפול הזוגי ונמצאה כאחת השיטות האפקטיביות ביותר ליצירת שינוי במערכות יחסים במצוקה.
ביבליוגרפיה
הנדריקס, ה. (1993). לשמור על האהבה הזאת. תל-אביב: אחיאסף.
Johnson, S.M., Bradley, B., Furrow, J., Lee, A., Palmer, G., Tilley, D. & Woolley, S. (2005). Becoming an
emotionally focused couple therapist: The workbook. New York: Routledge.
Bowlby, J. (1988). A secure base: Parent child attachment and healthy human development. New York: Basic Books. |